Årets julklapp

Varje år snackas det om vad som väntas bli årets julklapp och redan under slutet av sommaren och i början av hösten börjar folk spå de kommande trenderna. Det här året var inget undantag men tillskillnad från tidigare år har fokus inte legat på någon särskild spännande pryl utan snarare ett överhängande tema av återanvändning och second hand. 

Trots att konsumtionen överlag ökar och vi handlar allt mer har vi fått upp ögonen för det stora klimathot vi står inför. Att årets julklapp blev en klimatvänlig sådan är ett välkommet besked och kommer förhoppningsvis få allt fler att uppmärksamma den väldiga köphets som faktiskt råder idag. Extra bra är det med tanke på att i princip alla kan känna att de har något de kan skänka, det är en julklapp alla vinner på. Vår planet, din plånbok och din garderob.

Välbehövlig skräll

återvinning hjälteÅrets julklapp blev enligt många en skräll med tanke på att det ofta är någon slags ny pryl som fått mycket uppmärksamhet under året som får titeln. Att det år 2018 blev återvunna är kanske egentligen inte är något särskilt oväntat med tanke på att det pratas allt mer om vår miljö och den påverkan var och en av oss kan göra. Att handla begagnat eller återvunnet är ett av de enklaste sätten att bidra till att minska den stora mängd koldioxid som släpps ut i vår atmosfär i samband med klädtillverkningen. Årets julklapp har fått mycket uppmärksamhet i media och rubrikerna är väldigt olika. Expressen kallar det för en skräll medan Aftonbladet svarar på uppmärksamheten med att gå ut med en guide hur man hittar rätt i second hand-butikerna. 

Att årets julklapp väcker intresse hos många är inte så konstigt. Ända sedan 1987 har Handelns utredningsinstitut presenterat spännande och tidsenliga julklappar som fångar det gångna året. Spana in listan i Dagens Nyheters artikel där de även går igenom djupare historien bakom årets julklapp, det ligger mer bakom det hela än man kan tro. I samma artikel kan man även se en sammanställning vad varje årets julklapp varit sedan starten i slutet av 80-talet. Spännande!

Handla accessoarer och inredning på second hand

kläder på ställningÅtervunna kläder är ett väldigt vitt begrepp men det är lätt att tankarna dras till att det kanske enbart gäller tröjor och byxor. Kläder är mer än så. Frågar du oss kan även accessoarer vara räknas som kläder, även om du kanske inte bär dem på dig. Om du är ute efter en julklapp från second hand kan du även hålla ögonen öppna efter ett halsband, fina posters eller varför inte gå steget längre och köpa någon häftig inredningsdetalj? Vi tror att årets julklapp kan gå ännu längre än enbart kläder. Allt begagnat och återvunnet bidrar till en bättre miljö, dessutom är prylar från second hand ofta unika och spännande på ett helt annat sätt än en massproducerad plastbytta som importerats från ett annat land.